Radiofrekvens ansiktsbehandling

Ta bort rynkorna med radiovågor

Rf behandling
Radiofrekvens ansiktsbehandling
Ta bort rynkorna med radiovågor 

Tina AlstorDen amerikanska dermatologen och laserspecialisten Tina Alstor i färd med att göra en ansiktsbehandling med radiovågsmetoden. Ett skonsammare sätt att fräscha upp och släta ut hyn än en laserbehandling.

Foto: TINA ALSTOR

 

 


 

 

Det senaste i kampen mot rynkor är radiovågor.
  Effekten är nästan som laserns, men huden återhämtar sig på bara fem till sju dagar.
  – Det här är modellen för 2000-talet, säger doktor Tina Alstor, dermatolog och laserspecialist från Washington, som behandlat ett hundratal patienter med den nya metoden.
Rodnad i över ett år och ett svidande anlete.
  Det är några av de mindre roliga bieffekter som rynkbehandling med laser fört med sig för vissa personer sedan starten för sex år sedan. Som tur är leder patienternas erfarenheter hela tiden till försök med nya metoder som inte bara minskar antalet rynkor, utan också reducerar patienternas lidande.
  I USA har tv-kanalerna basunerat ut nyheter om nya revolutionerande metoder där radiofrekvenser används i kampen mot rynkorna. Aftonbladet Hälsa vände sig till den amerikanska expertisen för att känna den nya antirynkmetoden på pulsen. Och visst verkar resultaten lovande på allvar.

Billigare metod 
   
Tro bara inte att det räcker att sätta sig framför radion och vänta på att radiovågorna ska börja agera. Det krävs speciell utrustning och duktiga läkare för att utföra den nya rynkbehandlingen, även om den nya behandlingsapparaturen är betydligt billigare än exempelvis koldioxidlasern.
  – Visage-apparaten är idealisk för en mottagning där läkaren inte har stor erfarenhet av laserbehandling, säger doktor Tina Alstor från Washington DC, som arbetat med radiovågsbehandlingen Visage från Athrocare i två år. Det var i egenskap av laserspecialist hon blev erbjuden att prova den nya metoden med radiovågor. Men i början var hon skeptisk.
  – Först var jag väldigt negativ mot metoden, faktiskt, erkänner Tina Alstor.
  – Jag tyckte att de lasrar jag redan använde fungerade utmärkt. Varför skulle jag behöva ytterligare en metod? Men när jag blev ombedd att skriva en stor vetenskaplig artikel om skillnaderna mellan elektrokirurgisk behandling med radiovågor och behandling med vanlig koldioxidlaser, blev jag intresserad.
  Doktor Tina Alstor beskrev metoden för sina patienter, och började prova behandlingen på dem. Undan för undan kom hon fram till att metoden med radiovågor fungerar allra bäst på unga patienter, eller på dem som har lätt till moderat rynkig eller ärrad hud.
  – Att ta bort rynkor runt ögonen är särskilt fördelaktigt med Visage, men att behandla hela ansiktet ger också fina resultat, säger Tina Alstor.

Kan jämföras med laser 
   
– Radiovågsmetoden är faktiskt helt jämförbar med laser resultatmässigt. Laserns stora nackdel, i motsats till metoder med radiofrekvens, är att det kan ta lång tid för patienten att känna sig helt läkt i huden efter ett ingrepp.
  Många av doktor Tina Alstors patienter söker hjälp mot rynkor och ärr innan problemen blivit för stora. De flesta vet numera att det är lättare att mota Olle i grind om Olle inte redan har tagit ett kliv över till andra sidan.
  – Eftersom allt fler av mina patienter är ganska unga, brukar jag rekommendera dem Visage-behandling istället för vanlig laser. Det enda kruxet med behandlingen med radiovågor är att resultatet inte är lika förutsägbart som med laser. Visage fungerar inte heller lika bra på acne. Men för rodnader, ärr och lättare rynkor är den idealisk.
  Det allra bästa med Visage-metoden är att huden återhämtar sig så snabbt.
  – Jag har bara provat metoden för att veta hur den känns, annars har jag bara personlig erfarenhet av botox-sprutor och vanlig laser, säger doktor Tina Alstor.

Nöjda patienter 
   
– Men mina patienter är väldigt lyckliga. Ibland tror jag att de tycker resultatet blev så lysande lika mycket för den korta återhämtningsperioden som för själva resultatet. Jag brukar rekommendera att man blir borta fem till sju dagar från jobbet. Efter det går det att sminka bort rodnaden i huden. Åtminstone två tredjedelar av de postoperativa problemen med laserbehandlingar försvinner när man arbetar med Visage.
  En av Tina Alstors patienter, Isabelle Johannis, gjorde en vanlig laserbehandling för ett år sedan.
  – Jag hade problem med rodnader och sveda i huden i över ett år efter ingreppet, säger hon.
  – Visserligen är jag nöjd med resultatet, men jag hade förstås hellre sluppit lidandet.

Källa: aftonbladet.se