Meditation – Sittkuddar Meditationskuddar

Våra sittkuddar 

Sittkudar / Meditationskuddar

Swehealths sittkuddar har en  innerkudde och ett ytterfodral. Fodralet är tillverkat inom EU i kraftig ekobomull eller en mix av ekobomull och hampa. Fodralet kan enkelt tas av genom att öppna dragkedjan som löper runt halva kudden. Innerpåsen är tillverkad i ekologisk bomullssatin (122 gram/m2) och har en öppning som möjliggör att du anpassar volymen/hårdhet. Det är viktigt att du känner att kudden är lagom hård och hög. Kuddarna väger 1-3 kilo

Material

De fyllningar vi använder till våra sittkuddar är återvunna restmaterial från fruktindustrier, vingårdar och giftfria lantbruk i Europa. Vi utnyttjar mer av det som redan produceras. 

Bovete är en s k stark planta, d v s att den inte behöver stora mängder gödning eller vatten för att växa. De skal vi använder till bolster och meditationskuddar kommer från odlingar i Lithauen. Om kunden så önskar kan vi fylla med skal från svenska odlingar, de har dock inte samma höga kvalitet/renhet som de från Lithauen. För resekragen använder vi ekologiskt odlat bovete från Tyskland. I vissa kuddar finns hirsskal och dessa kommer också från ekologiska odlingar i Tyskland. Körsbärskärnor och druvkärnor kommer från fruktodlingar och vingårdar i Europa. Vi letar ständigt efter kärnor från ekologiska odlingar men vi har ännu inte funnit en leverantör. För samtliga fyllningar gäller att själva frukten används som mat avsedda för människor.

Eko-Bomull

Den bomull vi använder kommer från ekologiska odlingar i Asien, vi kräver alltid att få certifikaten som utfärdats för odlingen eller produktionen till säljande organisation. När vi köper väv direkt från fabrik (80 % av all väv vi använder) kräver vi certifikat och att det stå på fakturan under vilket certifikat (skall ha samma nummer som certifikatet) produktionen har skett.  

Eko-bomull/hampa mix

Viss del av våra material är en mix av hampa och bomull. Hampa är en stark planta som växer utan pesticider och gödningsämnen. Den stoppar erosion och tillför jorden kväve. En helt fantastisk gröda. I Sverige var bönder tvungna att odla industrihampa eller som man då sa “långlin” fram t o m 1937 för att se till att vi var självförsörjande på segel och rep för flottan. Med tanke på allt gott som hampaodling medför är dess tillämpning som drog tragisk. Vi vågar i alla fall ta steget att börja använda hampa från Kina. Vi hoppas kunna erbjuda hampa som vuxin inom EU så småningom. Vi borde inte låta droganvändningen stoppa de positiva miljöeffekter som odlingen av hampa har.

Vävning och färgning

Vi försäkrar oss om att de fabriker som väver, trycker och färgar in material är kontrollerade och har certifieringar på miljöområdet. Ibland kontrollerar vi kvaliteten genom stickprovskontroller. Det kan handla om färghärdighet eller testar för veta att de tyger och fyllningar vi använder är godkända enligt EN71 d v s att användas av barn under 3 år.

Naturlatex

Naturlatex kommer från gummiträdet. Gummiråvaran kommer till Europa och bearbetas här till latexplattor. Produktionen är certifierad, eftersom vi inte betalar till denna organisation som certifierar kan vi inte/får vi inte namna vilken organisation som utför kontrollerna och utfärdar dokumentet. Naturlatex är ett bra material som är lätt och inte tar så mycket plats, vi använder detta istället för Kapock i zabutoner och mjuka yogamattor.

Funktionellt steady tryck eller antihalktryck

Vi använder oss av en akrylmassa som trycks på ekobomull för att uppnå antihalkegenskaper. Det finns andra material man kan använda här bl a silicon. Vi valde akrylmassa för att det är en relativt sett liten mängd plast för en stor effekt. Silicon har två problemområden, ett är att det blir halt i kontakt med vatten. Det är inte bra i sammanhanget. Det andra problemet är när silicon skall slängas. Silicon betraktas som farligt avfall. Att slänga en grythandske som är uttjänt i farligt avfall är inte bra. Akrylmassan kan brännas utan att giftiga gaser uppstår. Den ger energi.  

Även insatsmaterial som polyestertråd- och vadd samt kardborreband mm är tillverkade i fabriker som är kontrollerade och följer miljölagstiftning. 

Se alla sittkuddar